Aikuisten perusopetuksen materiaalit sopisivat varmaan myös lukuteksteiksi maahanmuuttajille


Kuva on historian oppimateriaalista. Tekstinpätkä on käännetty Googlen kääntäjällä asiayhteydessä.

Nyt kun koko ajan puhutaan työperäisen maahanmuuton toivottavuudesta ja tarpeesta, netissä olevia lukutekstejä voisi varmaan opiskella moni maahanmuuttaja itsenäisestikin nyt ja tulevaisuudessa. Monilla on hyvät edellytykset opiskella luetun ymmärtämistä.

Täällä on kokonainen aikuisten perusopetusta varten tehty materiaalipaketti, jossa on matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, biologiaa ja historiaa. 

Ne on varmaan tehty selkokielisten tarvetta silmällä pitäen, monissa lyhyissä kappaleissa voi napsauttaa päälle äänen, jonka nopeuden voi myös valita.

Googlen kääntäjä on niin kehittynyt, että se suoriutuu selkokielisestä tekstistä hyvin, mikä tuo mahdollisuuden tulkita tekstejä kymmenille kielille. Miksi sitä ei yleensä mainita? Tekstinpätkän voi maalata hiirellä ja kääntää siinä tekstin päällä.

Puhumattakaan sitten minun kontekstityökalustani, joka löytää perusmuodot, sanakirjamääritelmät, taivutukset ja lause-esimerkit ja muut myös siinä kontekstissa, vaikka ei tekstin päällä yleensä vaan uudessa välilehdessä.

Kontekstityökalun idea on, että työkalut aukeavat heti, kun tekstinpätkän valitsee ja klikkaa.

Historiasta näyttää verkossa olevan vielä erikoisesti maahanmuuttajia varten tehty historian materiaali.

Verkossa on tietysti vaikka kuinka paljon hienoja lukutekstejä. Ymmärrä suomea on yksi.  Listafriikki haarukoi kiinnostavia aiheita ja kuvia. Kaikki verkosta kaivamani kuratoinnit lyhentävät pitkiä juttuja otsikon ja pienen tekstinkappaleen ja kuvan sisältäviksi.