Sanastoharjoituksia - toiminnallisia+hyödyllisiä linkkejä


Tässä kokoomassa on mm. ainutlaatuisia sanalistoja ja vinkkejä sanaston ja kielitiedon opiskeluun. On paljon aiheittaisia sanalistoja, joihin kontekstityökalu tuo enemmän sisältöä kuin on missään yksittäisessä oppikirjassa, koska siinä on kymmeniä, jopa satoja hakukoneita, joihin on tiivistynyt verkon koottu viisaus ja kauneus.

Tähän olen kerännyt linkkejä sanastoihin ja sanastoharjoituksiin, joissa kaikissa voi käyttää apuun ja tarkistukseen hakukoneaggregaattia, jota kutsun kontekstityökaluksi. Sen tekijä on halunnut laittaa siihen kolme hieman erilaista osiota. Olen kansioinut hakukoneita ryhmiin. Itse asiassa niitä voi muotoilla jokainen, joka on ladannut siirtotiedoston Selection Search-laajennukseen. Voi kirjoittaa hakusanoja hakuruutuihin, mutta ne menevät sinne itsekin, kun sanan valitsee. Hakukin tapahtuu automaattisesti ja avautuu uuteen välilehteen.


Täällä on opiskelusta Nykysuomen sanakirjan ja Suomen sanakirjan maahanmuuttajille ja muiden pdf-muotoisten tekstien avulla.

Pääasiallinen kontekstityökalun hyöty tulee kaikenlaisten sähköisten tekstien tutkimisessa kuten verkkosivut ja -lehdet. Selkotekstit. Minun skuuppilehteni tietenkin yhtenä. Niitä varten on opiskelutehtäviä. Kyseessä on ilmainen ja avoin opiskelumenetelmä, jota voi käyttää sekä itsenäisesti että muiden kanssa yhdessä.

Chromeen on tullut suomen oikolukusanasto, johon verrataan Googlen haussa ja ns. nettilomakkeissa, jollainen on myös kontekstityökalun hakuruutu. Toimii myös Egessä ja Firefoxissa. Se karsii pois suuren osan oikeinkirjoitusvirheistä, jos kirjoittaa nettilomakkeissa. Oivallinen apu mm. saneluun.

Scrabble-peli tekee kirjoittamisen ja sanojen oppimisen leikiksi.

Alias-tyylinen sanaleikki frekvenssisanaston avulla


Suomen kantasanat - tuomarimenetelmällä saatu sanalista suomen tärkeimmistä sanoista (omalaatuisen neron sivustolta poimittu)


Hae sanalistojen pohjalta virkkeitä ja lauseita selkokorpuksesta

Konkreettisia sanoja Aliakseen

Uudenlainen opetuskone - Jakamalla kuvaruutu kahtia. Toisessa osassa on probleemi, stimulus - toisessa kätevä harjoittelulehtiö. Molemmissa osissa voi käyttää tarkistukseen (opettajana) kontekstityökalua. 

Miten kirjoittaa lauseita kiinnostavista kuvista.
Sanalistat on koottu tiiviiseen pakettiin. Kontekstityökalun avulla niihin saa ikään kuin satoja näkymättömiä linkkejä, jotka kertovat paljon lisätietoa sanoista. On sanakirjamääritelmiä, käännöksiä, synonyymejä, taivutustaulukoita, esimerkkejä sanojen käytöstä taivutusmuodoissa ja lauseissa, perusmuodon- ja kielioppimuodon löytäjä, tavuttaja...

Sanojen muotoja voi tutkia myös Chromen Omniboxin avulla, johon on helppo laittaa pikahakuja kuten täällä olen näyttänyt.

Täällä on tutkittu kahta laajaa sanalistaa: Nykysuomen sanalistaa ja Kielitoimiston sanakirjan 2018-painoksen listaa. Mitä eroja niillä on, mitä sanoja on poistettu ja mitä laitettu lisää? Linkit sanalistoihin. Samalla löysin ristikkosanakirjan jokerihaun kontekstityökaluun. Sillä voi hakea KS:n kokosanoja ja ehdotuksia, kun tunnetaan vain osa kirjaimista. Uusi kätevä työkalu kahden alekkaisen sanalistan vertailuun.

Täällä on kerrottu tekstin päällä pysyvästä popup-ikkunasta, jonne voi sijoittaa kieliresursseja tai työskentelylehtiön, josta voi hakea kontekstityökalulla. 

Tässä artikkelissa on paljon sanalistoja, joiden sanoja voi taivuttaa ja katsoa myös miten niitä käytetään ja saadaan monenlaista tietoa. Oppitorilla on paljon nappuloita, joissa on paljon erilaisia kielellisiä random-toimintoja.

Täällä on Nykysuomen sanalista, joka on Kielitoimiston sanakirjan runko. Se latautuu nopeasti ja siitä voi hakea joutuisasti, mutta koodaus näkyy ääkkösien osalta risuaitana. Keksin siihen ratkaisun, josta on apua muissakin vanhoissa verkkosivuissa. Palautin mieleeni mielestäni kätevän asetelman, jolla voi tehdä ns. sanelua vaikka yksinkin. Siinä on aika monta juttua ja laajennuksia, mutta niistä on hyötyä muutenkin. Ne ovat yleistä osaamista. On helppo piilottaa sana, soittaa (play) se ja kirjoittaa sekä lopuksi tarkistaa. 

Täällä on arpoja, johon voi copypastata alekkaisia sanalistoja - täällä taas on sellainen, johon voi liittää peräkkäisiä. Molempia on.

Täällä on juttua oikeinkirjoituksen tarkistuksesta.

Kontekstityökalussa on monia hienoja hakukoneita, joiden avulla voi löytää määritelmiä, synonyymejä, assosiaatioita, tavutuksen, ääntämyksen, käännöksiä ja ennen kaikkea paljon käyttöesimerkkejä sanoista. Kielitoimiston sanakirjasta voi esim. saada perusmuodolla eri muotoja lauseissa. Samoin Korp-korpuksista - viimeksi olen lisännyt hienon Yle Uutisten korpuksen ja Selkouutisten myös. Perusmuodoilla ja jopa eräillä taivutusmuodoillakin saa hienoja taivutustaulukoita wikisanakirjasta ja wiktionarysta - ja tietysti Kielitoimiston sanakirjasta, vaikka siellä taulukko esittää vain päämuodot.

Löysin kansainvälisen palvelun, jossa on kunnioitettava määrä myös suomen sanoja taivutettavaksi ja opittaviksi. Taivuta ensin, tarkista sitten. Mielestäni kontekstityökaluni tekee siitäkin monta kertaa monipuolisemman. Substantiivit, adjektiivit, verbit. Myös sanojen käyttöä lauseissa. Kannattaa laittaa Cooljugator erityisesti älykännykän aloitusnäyttöön.

Parole 10000 - sama kuin edellinen

Wikipedian 20000 yleisintä sanaa, taipuneitakin, peräkkäin

Täällä on 10000 frekvenssisanan peräkkäinen lista, pilkut välissä. Se on normaalia kieltä, jossa sanat voivat olla taipuneitakin. Saattaa olla sama kuin ylläoleva.

Astevaihtelusanoja iso lista

Verbeistä - sanalistoja yms - Lisää aiheesta

Mitä nämä sanat tarkoittavat - sopii vaikka kontekstityökalulla harjoitteluun

Sanastolistoja

Muutamia sanalistoja - oma aikaisempi kokoelma

1800-luvun kirjasuomen sanoja - arvioi ovatko ne pysyneet kielessä

Varhaisen kirjasuomen sanoja seuraleikin omaisessa harjoituksessa

Täällä on hauskaa tekemistä Project Gutenbergin sanojen parissa, mm. ihastuttavia sitaatteja

Lihota yleisiä tavuja

Yleisimmät alkutavut, joita on helpohkoa lihottaa

Täällä on hyvä hirsipuualusta, johon voi kirjoittaa tai copypastata suomalaisiakin sanoja ja myös ääkkösiä. Tehtävät voi jakaa netissä vaikka WhatsAppilla. Generaattori ei käytä poistumassa olevaa Flash-tekniikkaa.

Sanapaja - koulun vaikeita sanoja selitettynä, myös kuvalla. Näistäkin sanoista saa lisätietoa kontekstityökalulla.

Polyglott - englanti-suomi - sanastoharjoituksia, myös kuvallisia

Uusi löytö, saksalainen kuvasanakirja, jossa on sata kieltä.

Koululaisten käyttämiä yleisiä sanoja

Suomalaiset sanat - kokooma

Perussanat - wikisanakirjasta

Perussanat - keskeinen sanasto - yleisimmät sanat

Yhdyssanoja suomessa on valtavan paljon, uudissanat ovat useimmiten yhdyssanoja, koska se helpottaa muistamista, vaikka ihan suuhun sopivia lyhyitä merkkijonoja olisi yhä saatavilla. Wikisanakirjassa sana-artikkelin lopussa on usein suuri joukko yhdyssanoja, joissa ko. sana on osana. Osa on punaisella,  mikä tarkoittaa, että siitä ei ole vielä artikkelia. Mitä punaisellakin kirjoitetut sanat tarkoittavat on hyvä problematisoiva sanastotehtävä. Artikkeli aiheesta.

Wikipediakorpuksen sanat 20000 - wikiaineistosta 20000 sanaa - wikipediasta 20000 sanaa

Suomen opiskeluun voi nyt lisätä myös Yle Areenan tekstitetyt videot. Keksin, miten niiden tekstejä voi tutkia kontekstityökaluilla. Mukana bonuksena myös Ruotsin SVT:n tekstien tutkiminen ruotsia opiskeleville ja Ruotsin maahanmuuttajaopetukseen.

Lisäsin seinälle omaksi linkikseen Bogin pelaamisen. Olen tehnyt pelin laatijan kanssa yhteistyötä pariinkin otteeseen. Nyt Bogista on versio, jossa lopuksi tulevat mahdolliset sanat linkkeinä Kielitoimiston sanakirjaan. Pelaamisvaiheessa sanoja voi totutusti tutkia kontekstityökalulla. Bogista on tullut kielenoppimisen laboratorioväline.

Opi sanastoa, kirjoittamista ja lukemista runkosana/scrabble-sanapelin avulla.

Puhumalla voi ainakin uusimmissa Android-puhelimissa ja tableteissa kysyä ja saada vastauksia. Aivan oivallinen oppimisresurssi!

Miten suomen sanoja käytetään. Keksin ottaa 7070 frekvenssisanaa perusmuodossa, tehdä niistä taiteellisia linkkiparvia, joiden avulla voi tutkia, miten näitä sanoja ja niiden mahdollisia taivutusmuotoja käytetään modernissa suomessa Scoop.it-julkaisuissani. Jaoin jutun myös Facebook-ryhmissä. Huomasin myöhemmin, että Word Art otti vain 1136 sanaa.

Laajoja suomi-englanti-sanalistoja

Suuri suomi-englanti-sanalista eri versioina - wiktionarysta

Sanoja sanaluokittain

Voit viedä pieninä osina sanaluokkien sanoja ihmelehtiöön copypastaamalla, kirjoittaa lauseina, taivuttaa ja tarkistaa kontekstityökalulla. Lehtiön saat avaamalla linkin näköisen rämssyn  uuteen välilehteen.

substantiivit (4467)
erisnimet (1952) 
adjektiivit (915)
verbit (1422)
pronominit (48)
lukusanat (57)
adverbit (776)

kaikki - alekkain
kaikki - peräkkäin, pilkut sanojen välissä - Tätä voi käyttää vaikka sanaluokkaharjoittelussa. Mikä sanaluokka, miten taipuu, miten käytetään lauseissa.

Saman asian kehittelyä
Verbeistä lisää sanalistoja yms

Sana-analyysiä

Sanojen johtamista


Täällä on pilkulla erotettuna peräkkäin sanomalehtikielen sanastosta poimittuna 7070 sanaa, jotka ovat myös Kielitoimiston sanakirjassa, koska tein vertailun. Ne ovat siis kovin hyödyllisiä sanoja esim. maahanmuuttajalle.

Luultavasti saman sanomalehtikielen frekvenssisanan n. 1000 ensimmäistä sanaa tehtynä synonyymiharjoituksiksi verkkoon sekä Flippityllä että Quizletilla. Jälkimmäisessä voi harjoitella mm. sanelua. Vinkit tulevat Ratkojat-ristikkosanakirjasta. Artikkeli ja linkit. Tuhansittain synonyymiharjoituksia.

Valtava epämuodollisten ilmaisujen lista tiiviissä muodossa peräkkäin ja pilkuilla erotettuna. Siinä voi silloin käyttää tätä satunnaisarpojaa. Ilmaisuja on n. 13000. Siinä on fraaseja ja idiomeja ym. Päätin kutsua niitä epämuodollisiksi ilmauksiksi. Niistä voikin miettiä, miten saman voisi sanoa muodollisella, korrektilla kielellä.

Löysin myös verkosta tämän erinomaisen fraasisanakirjan, jossa toimii haku. Hae Docplayerin sisällä olevasta hakuruudusta.

Mitä sanoja ja sanamuotoja maahanmuuttajan kannattaa opiskella

Harjoittele astevaihtelusanoja - astevaihtelusanat

Sanontojen kokooma


Päivän sana suomeksi - kuvallinen

Random Finnish words - käytä lauseissa

Artikkeli Flippity-tehtävägeneraattorista ja sen mahdollisuuksista

Täällä on 300000 sanan peräkkäinen parole-taajuuslista, jossa on myös taivutettuja sanoja.

Täällä on laaja lista astevaihtelusanoista, jossa voi astevaihtelun oppimiseen yhdistää sanaston opiskelun.

Mitä ovat korpukset ja miten niiden ja kontekstityökalun avulla löytää lauseyhteyksiä.

Sanojen syntaksissa eli lauseopissa olen keksinyt hyviä harjoituksissa kääntämisessä. Täällä on laajoja listoja suomen ja jonkin muun kielen välisistä käännöksistä Tatoeba-lausesanakirjassa. Googlen Kääntäjän avulla voi opiskelijakin tuottaa sinne käännöksiä, kunhan laatu pysyy hyvänä.

Verkkosivuja voi katsoa yhdessä skypen avulla. Siellä on kolmen pisteen takana kohta, jolla voi näyttää toiselle verkkosivun. Vain näyttäjä voi tehdä muutoksia, mutta molemmat näkevät ja voivat keskustella näkemästään. Se mahdollistaa opiskelun verkossa jonkun kanssa yhdessä.

Cooljugator-palvelu yhdistää Wiktionarya käännösmuisteihin ja antaa mm. verbien, substantiivien ja adjektiivien taivutustaulukoita ja sanojen perusmuotoja erityisen hyvin älypuhelimella. Se voisi sopia maahanmuuttajien suomen avuksi, koska mamuilla useinkin on älypuhelin, jota he osaavat hyvin käyttää.

Mitä voit hakea puhumalla.

Harjoittele puhumista ja sanavarastoa - käytetään mm. Googlen kääntäjää


Miten tehdä Androidilla kuratoimalla kuvasanakirjaa pelkästään puhumalla ja nappeja painamalla.

100 tunnettua ja merkittävää suomalaista kuvasanakirjana maahanmuuttajille.

Selkosilta - paljon selkokielisiä sanastoja, ammattikoulutukseen erityisesti

Vuosi ja esine - Suomen Viron instituutin tekemä viehättävä katsaus Suomen 100 ensimmäiseen vuoteen itsenäisenä kansana

Kieliharjoituksia runogeneraattorilla

Lausekone ja sanakoneita - satunnaisuuksia

Wiktionaryn suomenkieliset sanat suomi-englanti-sanalistana, josta on moneen lähtöön.

Satunnainen sana Wiktionarysta

Satunnainen sana Wikisanakirjasta

Satunnainen kuva keskustelun tai kirjoittamisen pohjaksi

Keskustele kuvista myös skypen avulla

Chrome-selain toimii helposti lukukoneena.

Lukemisen edistämistä

Luukkutehtäviä mistä tahansa tekstistä

Restauroi lauseita - käytä kontekstityökalua

Muuta verkkosivuja, tee valeuutisia ja jekkuja - tämä on myös arvokas pedagoginen työkalu

Runkosanaleikki

Sana-apu on siisti työkalu sen tarkistamiseen, mitä uusia sanoja voi löytää jonkin sanan kirjaimista eli runkosanaleikissä. Sitä voi tietysti leikkiä myös paperilla ja kynällä.

Täällä on 1000 yleisimmän sanan lista Wikisanakirjasta. Ohjeissa kerrotaan kuinka sanoja voi myös hakea puhumalla kontekstityökalujen lisäksi. Sama koskee tietysti myös muita sanalistoja.

Epämuodollisten ilmaisujen sanakirja, yli 11000 idiomia yms.

Epämuodollisten ilmaisujen listan käyttö

Sanonnat ja sananlaskut, verkosta kerätty lista, n. 11000 sananlaskua

Gzaasilla kuvitettuja sanontoja ja kauniita kuvia avaruudesta

Kasvata sanavarastoasi

Harjoittele tavuttamista ja opi sanastoa

Helppoja tietokilpailukysymyksiä, ladattu paljon yli 400000 kertaa. Voi opiskella myös kontekstityökalujen avulla: mitä sanat ja kysymykset tarkoittavat...

Minimipareja 

Runkosana tai Scrabble - tarkistus - Word Art Tagul-palvelussa.

Vipunen  hedelmäpelit poissa

Konkreettisia sanoja vaikka Aliakseen

Onko suomessa c:n sisältämiä sanoja

Helppoja sanapelejä

Verkon Scrabble-tyyliset sanapelit

Wiktionary - harjoittele perussanastoa

Kaikki tieto suomen sanoista - kontekstityökalulla wiktionaryn 10000 frekvenssisanasta tai satunnaisesta wikisanakirjan sanasta

Wiktionaryn 10000 yleisintä sanaa 1000 sanan ryhmissä linkkeineen

Mitkä sanat puuttuvat Nykysuomen sanalistasta eli uusia sanoja

Miten voit arpoa sanan Kielitoimiston sanakirjasta ja katsoa, mitä Scrabble-sanoja siitä voi saada

Kaksi sanakonetta

Miten Wiktionaryn sanalistoja voi opiskella vaikka Alias- tai Rappakalja-pelien innostamana.

Wiktionarysta peräisin oleva suomi-englanti sanalista on ehkä liian laaja. - Olen kehittänyt sitä edelleen.

Suuria suomi-englanti-sanalistoja

Suuri synonyymisanasto, jonka poimin onneksi netistä ennen kuin se katosi. Muistuttaa Ratkojat-sanakirjaa eli synonyymit ovat vähän kuin thesauruksessa. Ei kuitenkaan yhtä paljon kuin Ratkojissa. Sanat ovat viitteitä, assosiaatioita - ei aina suoria synonyymejä. Ratkojat-sanakirjasta voi hakea jokaisesta sanasta kontekstityökalulla ja katsoa mitä hauskaa niistä on siellä. Tietysti muillakin hakukoneilla.

Wiktionaryn sanastolinkkejä

100 suomen taajuussanaa taivutettuina

100 suomen taajuussanaa perusmuodoissa

Wikisanakirjan 1000 yleisintä sanaa parvena, linkit Wikisanakirjaan

Wikisanakirjan 1000 yleisintä sanaa linkkiparvena Gzaasilla kuvitettuna

Wikiaineiston 10000 yleisintä sanaa - taipuneitakin

Wikipedian 10000 yleisintä sanaa - taipuneitakin

2400 yleisintä sanaa, perusmuodot, alekkain

Harjoittele sanastoja ja tavuttain kirjoittamista

Sanomalehtikielen sanat 1-10000 (useimmat) on Wiktionaryssa linkitettyinä, kaikista ei ole artikkelia. Olen tänne laittanut 10000 sanaa neljäksi ryhmäksi, jossa sanat ovat alekkaisissa listoissa. Samoista sanoista saa tietysti kontekstityökalulla paljon lisää tietoa.
Sanomalehtikielen sanat sanaluokittain

Sanomalehtikielen taajuussanaston ja Kielitoimiston sanakirjan yhteiset sanat

Kielitoimiston sanakirjan käänteissanakirja ja harjoituksia

Harjoittele kontekstityökaluja n. 2300 sanan frekvenssisanaston kanssa - sisäänajo kontekstityökalun maailmaan

Taivuta sanoja. Poimin sanomalehtikielen taajuussanastosta eri sanaluokkia erikseen.

Täällä on kommentteja sanomalehtikielen taajuussanastosta, joka on erikseen täällä. Siinä on n. 7070 sanaa, kun erisnimet on poistettu ja listaa hieman siivottu. Lista on peräkkäin tilan säästämiseksi, ja siitä voi myös arpoa satunnaisia sanoja.

Yleisimmät sanat sanaluokittain

Sanojen johtamista maallikkotasolla

Keksi puhetta sanoista

Piirrä kuvaan ohjeen mukaan

Korpuksista lisää - Korpukset antavat lause-esimerkkejä sanasta kuin sanasta.

Epätavallisia ilmauksia wiktionarysta ja wikisanakirjasta

Sattumasana Kielitoimiston sanakirjasta - pysäytä virta ja arvo sana kerrallaan. Samasta laitteesta voi harjoitella sanojen merkitystä, käyttöä ja tavutusta.

Satunnainen lause suomeksi ja käännöksinä Tatoebasta

Kielitoimiston sanakirjan hakusivu

Miten voi poimia Kielitoimiston sanakirjasta frekventtejä sanoja ja sanalistoja

Käänteissanakirjassa Kielitoimiston sanakirjan sanat ovat houkuttelevasti esillä. Se tarjoaa myös oivallisia yhdyssanalistoja.

Yhdyssanojen tutkimista

TransOver ja Google Dictionary ovat pikasanakirjoja, joissa on säätömahdollisuuksia.

Googlen Kääntäjä on parantunut paljon viime vuosina keinoälyn lisäämisen johdosta.

Seuraleikki puheen pitämisessä - Sanalistoja arpojassa. Keksi lause tai useampia, joissa käytät sanoja joko sellaisinaan tai taivutettuina.

Harjoittele sanojen taivutusta

Harjoittele satunnaissanojen tavutusta ja opi samalla uusia sanoja - Kielitoimiston sanakirjasta

Harjoittele erikseen astevaihtelua ja muita äännevaihteluita lapsen lailla rakentaen sääntöjä aivojen automaatioon luottaen. Keräsin listan, jossa useimmilla sanoilla on sanan sisäistä vaihtelua taivutettessa. Samalla voi opiskella sanastoa ja lauseenmuodostusta. Kontekstityökalu auttaa sinua uskollisena opettajana. Täällä on vielä laajempi lista astevaihtelusanoja. Astevaihtelusanoja pitkä lista.

Taipumattomia tai vaillinaisesti taipuvia sanoja, joista on artikkelit Kielitoimiston sanakirjassa.

Harjoittele sanastoja

Miten oppia uusia sanoja

Harjoittele perussanastoa

Suomeen tulleet sanat - alkuperäissanastoa eri suunnilta

Sananlaskusanoja

Suomalaiset sanat

Oikeakielisyys, puhekieli - kokooma-artikkeli

Tavallisia sivistyssanoja - lainasanoja - erikoislainoja ja pelejä

Toinen juttu sivistyssanoista

Epätavallisia ilmauksia wikisanakirjasta, joukko linkkilistoja

Hirsipuiden avulla sanastoa ja oikeinkirjoitusta - hirsipuupeli, johon voi ladata omia sanoja, joita olen ottanut esille suuren määrän.

Apua oikeinkirjoitukseen ja yhdyssanoihin

Synonyymejä ja harjoituksia

Suuri synonyymilista tai -sanakirja

Runsaasti helppoja synonyymiharjoituksia, jossa voi myös arvata. Vie aina kaksi lappua toistensa päälle ja saa ne katoamaan, jos ne tarkoittavat suurin piirtein samaa.

Ratkojat-ristikkosanakirjan selitykset ja 1000 frekvenssisanaa Quizlet-kortteina

Tavujen yleisyys - Laskin 10000 yleisimmän sanan tavujen frekvenssit

Tavuhissi - kehittämäni virtuaalinen laite, jolla voi harjoitella tavujen muodostusta ja käyttää niitä sanoissa.

Keksi sanoja tavuista - laajempi

Täällä on tavallisimpia tavuja - keksi sanoja ja lauseita

Lihota tavuja, tavun pitää pysyä, tarkista itse kontekstitavuttajalla

Alkutavuharjoituksia, sanastoa, tavutusta, yleisimmät tavut - lihota

Tavut, sanat - kaikki tavut

Arvo satunnaislauseita

Satunnaissanoja ponnahdusikkunana

Laita nippelitietofaktaa arvontakoneeseen ja tutki lauseita

Esimerkki siitä, kuinka sopivalla sanalla ja hakuehdolla Kielitoimiston sanakirjasta saa poimittua sanalistoja, tässä kirja on kantasanana.

Paljon lisää toiminnallisia ja hauskoja harjoituksia

Edit Anything on Chromen laajennus, jolla voi näennäisesti toimittaa mitä tahansa verkkotekstiä. Voi tehdä piloja mutta myös harjoitella synonyymejä ja kriittistä tekstin ymmärtämistä.

Miten luet Androidilla vieraskielistä tekstiä

Opiskele suomea kuvien avulla - Sisältää paljon tekemistä ja aina kuvien kanssa!

Tekstin virheyttäjällä hyviä sanastoharjoituksia

Oikeinkirjoituksen tarkistaja Chromessa

Oma kuratoimalla tehty kuvasanakirjani, jossa on kiinnostavia artikkeleita mm. eläimistä ja erikseen myös verbejä ja adjektiiveja. Koko skuuppilehti on sinänsä kuva- ja lausesanakirja, johon on myös hakukone, jolla saa lauseyhteyksiä. Se on mukana kontekstityökalussa.

Opetushallituksen Sanapaja on myös kuva- ja lausesanakirja

Linkkejä hauskoina sanaparvina - eläimistä ja kasveista, maista ja kaupungeista Tagul-linkkiparvina. Linkit avautuvat LuontoPorttiin, Wikipediaan, Googlen karttaan ja moneen muuhun palveluun.

Kuvasta kirjoittaminen ja merkintöjen tekeminen verkkosivuihin

Solekko kirjottaa - helppoa kirjoittamista mistä tahansa kuvista

Kirjoita kuvasta Google slides-ohjelmassa

Tekstejä kuviin

Kirjoita kuvista mahdollisimman vaivattomasti

Lehtiö ja miljoona kuvaa - kirjoita kuvasta tai tee kuvakirjoitusta

Leimaa kuvia ja kirjoita niistä

Käytä gmailia kirjoituksen harjoittelemiseen etäopetuksessa.

Kuvallisia quizlet-harjoituksia

Tuhansia kuva-sanakortteja Quizletissa

Quizlet-tagi Scoop.it:ssä

Opitaan kirjoittamaan puhumalla Quizletissa

Tuhansia synonyymiharjoituksia Quizletissa, esim. Match-moodissa

Leikki Ratkojat-sanakirjan pohjalta

Puhumalla kirjoittaminen tuo lisäpontta myös Quizlet-harjoituksiin.

Vinkkejä kuvasanakirjan käyttöön

Kuvasanakirja


Kuvasanakirjan adjektiivit

Kuvasanakirjan verbit

Tunnettuja suomalaisia kuvasanakirjana

Tekstitetyt ohjelmat Ylellä

Yki-kielitutkinnoista

Oppimisaihioita ammatilliseen kielenopetukseen - kuvallinen

Tekoihin - ammatilliseen opetukseen

Kielityökaluja muillekin selaimille kuin Chrome

Tee kauniita kuvitettuja sitaatteja. Meemigeneraattorilla voi myös tehdä kauniita sitaatteja mille tahansa pohjalle.

Sanaleikeistä - vähän hävyttömistäkin olen kerännyt paljon linkkejä ja listoja.


Tehtävägeneraattoreita - Laadi myös paperilla tehtäviä harjoituksia ja tekstejä.

Päivän puheenaihe-artikkeliin olen kerännyt linkkejä sanasto- yms.-harjoituksista, joita voi tehdä usein.

Huumorilinkit - hakujen kärkipuolella kovassa kilpailussa

Raamatusta peräisin olevia sanontoja

Sanojen alkuperää

Vierassanat - sivistyssanat

Suomea voi oppia myös puuhailemalla tietokoneen kanssa. Nämä linkkini johtavat Googlen hakuja sanalla tietokonevinkkejä.

Tässä artikkelissa ja muuallakin on paljon keräämiäni alekkaisia listoja. Olen vanhoja juttujani selatessa nähnyt monta pyrkimystä, joissa olen yrittänyt kehittää sellaista saneluasetelmaa, jossa voi yksikseen soittaa näkymättömissä olevia satunnaissanoja ja kirjoittaa ne. Olen tehnyt jos jonkinlaisia keksintöjä. Muistelin yhtä, mutta en ole vielä sitä löytänyt, mutta muistan periaatteen. 

Otetaan pohjaksi vaikka ihmelehtiö ja viedään tämä arpoja erilliseen popup-ikkunaan, jonka voi viedä siten piiloon, että sanaa ei näy, mutta sen voi soittaa Select and Speak-laajennuksella.

Runot, lastenkultturi, leikit, arvoitukset, Suomen alueet, joululaulut ovat palveluja, joita käytetään jatkuvasti kymmenin tuhansin. On paljon muutakin, jossa olen toiminut nykyaikaisena Lönnrotina.

Täällä on muita idiomeja.
Selitettyjä sanoja ja sanontoja
Selitettyjä vesiliikennesanoja
Etymologia-tagi
Laaja lista sanontoja wikisanakirjasta, linkit selityksiin
Suomen idiomeja Wiktionarysta
Puhekielisiä sanoja linkkeineen wikisanakirjasta
Sanontojen selityksiä - Parkkinen - M-kirjaimella alkavat
Veijo Meri: Sanojen selityksiä
Kielitoimiston sanakirja selittää 100000 suomen sanaa.
Wiktionaryn ja wikisanakirjan sanontoja linkkeinä selityksiin
Fraasisanakirja
Yksi kokooma selitetyistä sanonnoista
Raamatusta peräisin olevia sanontoja selitettyinä
Selitettyjä uudissanoja
Etymologiaa - selitettyjä sanoja Kotuksesta
Selitettyjä sanoja suomen kielenhuollosta Ruotsissa
Sukulaiset
Oudot ristikkosanat
Ilmauks
Kieli-ikkunat
Suomen vanhimman sanaston etymologinen verkkosanakirja