30.6.13

Sanahaku Tatoebassa

Laitoin esimerkkisanaksi ystävä ja kieliruutuihin Finnish ja Any.

Tatoeba on kekseliäs kansainvälinen sosiaalisen median vapaa projekti, jossa kuka tahansa voi kirjoittaa minkä tahansa lauseen tai virkkeen millä tahansa kielellä tai sitten kääntää toisten kirjoittamia lauseita sekä tutkia mitä siellä jo on.. Vaikka joitakin virheitä saattaa olla, ihmiset ovat tehneet vastuullista työtä ja käännöksissä on hyvin vähän valittamista.  Suomenkielisiä lauseita tai virkkeitä on kertynyt jo 9243. Melkoinen määrä. Lauseiden käytettävyyttä lisää, että ne on samalla määritelty käännöksen avulla jollekin toiselle kielelle.

Tatoebassa on myös hakuruutu ja naiiviudessani oletin, että se löytää vain kokonaisia lauseita, mutta ei... Keksin sille luovan käytön joka sopii sanojen tutkimiseen lauseyhteydessä. Taas arvokas lisä kokoelmaani resursseista, joilla sanoja voi tutkia asiayhteyksissä.

Jos kirjoitat hakuruutuun vain yhden sanan ja kruksaat kuten kuvassa suomesta mille tahansa kielelle, saat joukon sanan käytön esimerkkejä ihan korpus-tyyliin. Maahanmuuttajalle tässä on taas oiva resurssi, jos hän tekee minusta sitä suotavinta työtä eli itseopiskelee ja tutkii sanoja ja merkityksiä. Vaikka hän olisikin jollakin kurssilla systeemin viemänä, hän voisi silti tietokoneen ja verkon ja Oppitorin avulla tehdä itsenäistä opiskelutyötä.

Esimerkissä kirjoitin ruutuun ystävä-sanan ja sain useita esimerkkejä sen esiintymisestä, kuvassa on vain yksi. Kokeile jollakin sanalla, niin näet parhaiten miten juttu toimii. Kokeilin esim. sanalla juoksee ja haku löysi myös juoksi-muodon sisältämiä lauseita.

Tatoebaan lauseiden lisääminen olisi suotavaa, kunhan ne ovat hyvälaatuisia. Nytkin niitä on jo melko paljon. Lauseille saa myös puhesynteesilisäosan avulla melko hyvän ääntämyksen, joka arvio ei tietysti miellytä puristeja. Lauseiden sanoja voi edelleen tutkia verkon välineillä, kunhan klikkaa linkin sellaiseksi, josta ei linkkiä enää ole, kerta riittää. Erikieliset käännökset auttavat ymmärtämään tehokkaasti.

29.6.13

Tietoportti

Tässä on haettu sanalla härkä.

Tietoportti on yllättävän hyvä mashup-palvelu. Minusta arvokkainta siinä on, että saa helposti sanoille tai oikeastaan käsitteille määrittelyjä. Niiden lähde saattaa usein olla wikipedia, mutta tietoportin määrittelyt ovat lyhyitä ja ytimekkäitä ja ilman linkkejä. Wikipediassa sanojen määrittely linkkien avulla menee joskus naurettavuuksiin. Bonuksena saa sitten videoita ja media-artikkelita aiheesta. Ne ovat ehkä sitä mashup-puolta eivätkä ehkä aina ole kovin oleellisia.

Kaiken avaimena on tuo hakuruutu, kokeile sitä ja kirjoita siihen käsitteitä (sanoja). En osaa sanoa sanaston laajuudesta mitään, mutta sanan on kai muodostuttava käsitteeksi, sillä on oltava sellaista arvoa, että siitä on kirjoitettu wikipedia-artikkeli. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sana-artikkelit ovat ihmisen jäljiltä, tuskin siihen robotti pystyy. Kehoitan kokeilemaan. Maahanmuuttajlle tässä on taas hyvä resurssi sanojen ja niiden asiayhteyksien tutkimiseen. Liitän tämän keräämääni listaan, jossa on muitakin sadan hevosen juttuja sanojen esiintymisestä lauseyhteyksissä.

28.6.13

Klassikkokorpus

Kokeile vaikka hakea sanoja Juhani Ahon tekstien asiayhteyksistä. Tämä on todella hieno juttu! Kirjoita ylimpää ruutuun vaikka mylly, saat Ahon värikylläistä kuvailua.

Olen tietysti törmännyt jo kauan sitten Kotuksen klassikkokorpukseen, mutta koska minulla ei ole kielitieteellistä koulutusta juurikaan, en ole sitä osannut käyttää. Nyt kuitenkin koska olen löytänyt lisää korpus-tyylisiä verkkoaineistoja, menin klassikkokorpukseen aikeissa löytää siitä hakutavan, jolla voisi tutkia sanoja asiayhteyksissä. Kuin Luojan lykystä siinä olivat oikeat säädöt päällä ja löytyi eräiden hienoimpien kirjailijoimme teksteistä kappaleita, joissa melkein mikä tahansa sana esiintyy asia- ja lauseyhteyksissä. Näissä teksteissä voi sitten taas käyttää verkon välineitä sanojen merkityksen selvittämiseksi. Minusta se on hieno resurssi vaikkapa melko edistyneelle maahanmuuttajalle, joka haluaa oppia suomea. Parhaat kirjailijat ja vielä vainajinakin ovat ilmaisina opettajina...

Keräsin taannoin postauksen, jossa on monia muitakin verkon resursseja, joissa sanoja voi tutkia asiayhteyksissä tänne. Paras tietenkin on Google ja muut hakukoneet, mutta siellä on jo muitakin monia. Minua sapettaa että Suomen herrat eivät ole antaneet Kielitoimiston sanakirjaa ilmaiseen käyttöön juuri niille, jotka sitä tarvitsisivat - suomen alkeita opiskeleville, maahanmuuttajille, suomalaisten vieraskileisille puolisoille jne. Monellakaan ei ole varaa ostaa sen käyttöoikeutta vuosittain, vain virka-asemissa  oleville ja yliopisto-opiskelijoille se on ilmainen ja työn puolesta. Onneksi verkossa on korvaavia resursseja, jotka usein sisältävät mainoksia työn rahoittamiseksi, niin on omalla Oppitorillanikin ja ne vetävät ainakin sen verran, että ne kattavat verkon käyttökulut, mikä pienituloiselle eläkeläiselle on ihan tervetullutta. Olisi mukava tietää mitä esim. SuomiSanakirja vetää.

Kaiken kukkuraksi olen näinä päivinä löytänyt pari muutakin hienoa aineistoa, jotka lisäävät näitä asiayhteys-apuvälineitä, mutta teen niistä eri postauksia. Omat henkiset resurssini alkavat puolestaan loppua ja täytyy säännöstellä. Toivon voivani löytää vielä kiinnostavia verkkosivuja, joita voi skuupata Scoop.it-julkaisussani niin että haasteellinen 300:n linkkiaukeaman raja rikkoutuu, sen jälkeen en enää hae uusia kovin aktiivisesti, mitä olen tehnyt viime lokakuusta alkaen. Tänään rikkoutuu 30 K-kävijän raja laskettuna yhteen kolme skuuppijulkaisuani, mikä on kuitenkin melko paljon suomalaiselle vastaavalle yritykselle. Finland-niminen englanninkielinen mutta suomalaisen pitämä skuuppilehti on käsittämättömissä korkeuksissa kävijämääriltään, tosin se on toiminut jo pari vuotta. Mielestäni siinä otetaan etupäässä Suomea vain ylistäviä juttuja mukaan kuten tässä toisessa vastaavassa. Objektiivisuuden periaatteella pelkkä kehu ei ole uskottavaa. Itse yritän julkaista myös kriittisiä juttuja, mutta en ryhdy niitä kommentoimaan, antaa niiden itse puhua puolestaan.

18.6.13

Lihasten nimityksiä (verkosta poimittua)


Lihasryhmät (suomi-englanti)Niska = Neck
Epäkkäät = Traps
Olkapäät = Shoulders
Rinta = Chest
Hauikset = Biceps
Kyynärvarret = Forearms
Ojentajat = Triceps
Yläselkä = Upper Back
Alaselkä = Lower back 
Vatsalihakset = Abs 
Reidet = Thighs
Etureidet = Quadriceps 
Takareidet = Hamstrings

Lihasryhmät tarkemmin (en-fi)
Trapezius (Traps) = Epäkkäät 
Rhomboids (Upper back) = yläselkä
Latissimus Dorsi ("Lats" / Side back) = selän sivut
Erector Spinae (back) = Selkä (alaosa/keskiosa)
Chest (Pecs) = Rinta
Shoulders (Deltoid) = Olkapäät
Biceps = Hauikset
Forearms = Kyynärvarret
Triceps = Ojentajat
Abdominals (Abs) = vatsat (suorat)
Obliques (Waist / side) = vinot vatsat
Glutes (Buttocks) = Pakarat
Thighs = Reidet 
Abductors (Outer Thigh) = Loitontajat (reiden ulkosyjä)
Adductors (Inner Thigh) = Lähentäjät (reiden sisäsyrjä)
Hamstrings = Takareidet
Quadriceps (Quads) = Etureidet
Calves = Pohkeet

Selvennyksiä 
External: Ulkoiset
Internal: Sisäiset
Anterior: Etumainen / etu-
Posterios: Taaimmainen / taka-
Medial: Keski- / sisäpuolinen
Major: Suuret
Minor: Pienet
Lateral: sivu- / sivusuuntainen
Obliques: Vinot
Abductor: Loitontaja
Adducttor: Lähentäjä

Tarkkoja nimikkeitä lihaksille:
Trapezius (traps): Epäkäs
Serratus Anterior: Etumainen sahalihas
Pectoralis Major: Rintalihas
Anterior head: Olkapään etuosa
Middle head: Olkapään yläosa
Posterior head: olkapään takaosa
Trapezius (traps): Epäkäs 
Infraspinatus: Alempi lapalihas
Teres Minor: Pieni liereälihas
Teres Major: Suuri liereälihas (siivet)
Latissimus Dorsi: Leveä selkälihas
Erector Spinae (+Thoracolumbar fascia): Selän ojentajalihas
External Obliques: Vinot vatsat
Rectus Abdominis: Syvät vatsalihakset 
Internal obliques: Syvät vinot vatsat
Tensor Fasciae latae: pieni peitinkalvon jännittäjälihas
Sartorius: Räätälinlihas
Pectineus: Harjannelihas
Adductor (logus/brevis/magnus): Lähentäjälihas (pitkä/lyhyt/iso)
Gracilis: hoikkalihas
Semitendinosus: Puolijänteinen lihas 
Semimembranosus: puolikalvoinen lihas
Vastus Medialis: Sisempi reisilihas
Rectus Femoris: Suora reisilihas
Vastus Intermedius: Keskimmäinen reisilihas (piilossa)
Vastus Lateralis: Ulompi reisilihas
Biceps Femoris: Takaraisi (kaksipäinen reisilihas) 
Gastrocnemius: Kaksoiskantalihas (pohje yläosa)
Triceps Curae: Pohjelihas
Soleus: Leveä kantalihas (pohje alaosa)
Calcaneus: Akillesjänne
Tibialis Anterior: Etusäärilihas
Peroneus Brevis & Longus: Jänteet (nilkan koukistaja ja ojentaja)

Extensor Digitorum longus: Varpaiden ojennusliikeen suorittaja (dorsifleksori)
Flexor Hallucislongus: Isovarpaan koukistaja
Gluteus Medius: Pakara (yläosa)
Gluteus Maximus: Pakara


http://gofitandhealthy.com/wp-content/uploads/2012/01/Bodyweight-Exercise-Muscle-Diagram.jpg

16.6.13

Suomen linkit


Scoop.it:n ja muidenkin ns. kuratointityökalujen ansiosta linkittäminen on noussut periaatteessa uudelle tasolle. Koko www, joka on n.22 vuoden ikäinen lähti liikkeelle halusta kertoa kiinnostavista verkkosisällöistä. Puhuttiin hyperteksteistä, joka terminä on melko lailla unohtunut. Linkittämisessä on vaikeuksia, koska sivut katoavat ja niitä muutetaan. Ilman ylläpitoa paraskin linkkilista on pian ärsyttävän rikkonainen. Näin on käynyt hehkutetulle Makupaloille, joka on käytännössä käyttökelvoton, siellä ei varmaankaan ole resursseja. Näin käy varmaan omalle Oppitori - Suomen linkit-julkaisulleni, kunhan ikää sille karttuu. Toistaiseksi varmaankin useimmat linkit toimivat, onhan lista vasta reilun puolen vuoden ikäinen. En tiedä jaksanko käydä luetteloa läpi vastaisuudessa. Toisaalta tarkistaminen on tavallista helpompaa. Jos linkki ei toimi, sen voi deletoida helposti, koska lista on modulaarinen, pienistä osista koostuva.

Scoop.it:lle listaa on helppo tehdä, osaa ei tarvitse toimittaa ollenkaan, olen toki paljon yksinkertaistanut otsikoita, vaihtanut kuvia ja lisännyt tai muuttanut tekstejä. Sitä on myös mukava tehdä, koska ei tarvitse olla systemaattinen: Voi luottaa että tagit kokoavat teemoja yhteen, joita sitten voi hakea Filterillä. Toki tageja voisi aina kehittää, nyt ne ovat syntyneet mutu-tuntumalla.

Oletan että skuuppaaminen on laillista, kuvia käytetään sitaattioikeuden perusteella, mutta en tiedä loppujen lopuksi. Entäpä jos kuvasta tai tekstistä ei viekään linkkiä minnekään, sekin on työkalulle mahdollista?

Julkaisussani on monia hienoja ryhmiä, joita voi tutkia alussa olevasta Tagul-linkkipilvestä. Se on tosin hieman harhaanjohtava siinä mielessä, että tagien koko ei kerro mitään. Pilveäkin pitäisi täydentää.

Kävijöitä on harmittavan vähän, kun vertaa siihen että kyseessä on mahtava resurssi. Toki kaikki on suhteellista, siitä on tulossa yksi käydyimpiä Scoop.it-julkaisuja Suomessa. Harmittaa ihmisten konservatiivisuus ja ennakkoluuloisuus, mutta en voi narista siitä niille, jotka tätäkin lukevat, koska se ei ole heidän vikansa.

Kone ymmärtää puhetta


Suomeksikin on puheentunnistusta ja se toimii yllättävän hyvin. Ei ehkä PC:llä mutta Androidissa se on ällistyttävän hyvällä tasolla jo. En tiedä miksi eroja on, ei pitäisi. Miten Applen koneilla vastaava toimii, en tiedä.

Androidin ainakin Chrome selaimessa on mikrofonin kuva ja se toimii hienosti. On olemassa useita erillisiä sovellutuksia. Kokeilin erästä, jossa voi tehdä muistiinpanoja, jotka jatkuvat. Välimerkkejä ja isoja kirjaimia ei tule. Varmaankin hakemisto on liitetty Googlen hakemistoon jollakin monimutkaisella algoritmilla, takana täytyy olla paljon älyä. Harvinaisempia sanoja ei tunnisteta niin helposti, olen havaitsevinani. PC:llä tämä tunnistaminen on vielä kipurajan takana.

Toinen äälistyttävä sovellutus ainakin androidille on Speech Commander, jolla voi tehdä useita toimintoja äänikomennoilla: soittaa, lähettää tekstiviestejä, hakea verkosta. Kokeilin navigointiosuutta ja sanoin "Rovaniemelle". Naisääni alkoi heti komentaa minua suomeksi, miten ajaa sinne ja kartta oli ihan oikea.


Varmasti tämän puheentunnistamisen voi liittää suomen opiskeluun. Onhan jo sinänsä ihme, että sen ansiosta on kone, jolla voi kysyä mitä tahansa mitä voi kysyä Googlen hakukoneeltakin kirjoittamalla.

Googlen tiedotusta puheentunnistuksesta: Vaikka Google on työskennellyt puheentunnistuksen parissa jo useita vuosia, jokaisen uuden kielen lisääminen vaatii miljoonien uusien sanojen ja lausahdusten keräämistä. Insinöörit ja tutkijat ovat törmänneet jokaisen kielen kohdalla uusiin haasteisiin. Jotkut kielet, kuten romania, ovat ääntämykseltään ennustettavia, kun taas toiset, kuten ruotsi, ovat vaatineet tuhansien äidinkielenään sitä puhuvien värväämistä ääntämään tuhansia sanoja. Esimerkiksi ruotsin kielen kohdalla tutkijat kehittivät kerättyyn materiaaliin perustuvan koneellisen oppimismenetelmän, joka ennustaa muiden ruotsin sanojen ääntämyksen. Lopputuloksena haut voidaan nyt puhua ääneen ja hakutulokset saadaan ruudulle nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Luulisi että maahanmuuttajalle tässä on kone, jolla kielen ääntämystä voi treenata. Minun puheeni kone hyväksyy ja löytää hakusanat, miten maahanmuuttajan murteellisen ja ehkä väärin painottuvan puheen. Sitä voisi kokeilla itselle vieraan kielen ääntämisessä. Voisi esimerkiksi ottaa jonkin konkreettisen sanalistan, josta saa vaikka kuvia ja siten palkinnon. Olen kerännyt joitakin listoja:

Suomeksi: substantiiveja, yleisiä substantiiveja, tavallisia adjektiiveja, tavallisia verbejä

Englanniksi: Picturable words,

Sijamuotoharjoituksia hotpotatoesilla


Paikallissijat - Yksikkö (missä, mistä, mihin
http://donnerwetter.kielikeskus.helsinki.fi/FinnishForForeigners/ch2-en/ch2-21-mihin-harjoitus.htm
http://donnerwetter.kielikeskus.helsinki.fi/FinnishForForeigners/ch2-en/ch2-21-missa-harjoitus.htm
http://donnerwetter.kielikeskus.helsinki.fi/FinnishForForeigners/ch2-en/ch2-21-mista-harjoitus.htm
http://www04.edu.fi/suomeaolehyva/soh1/soh1-kpl4-h4.htm
http://www04.edu.fi/suomeaolehyva/soh1/soh1-kpl4-h1.htm
http://www.yle.fi/moodle/yle/attempt.php?q=706
http://www.yle.fi/moodle/yle/attempt.php?q=707
http://www.peda.net/img/portal/916832/paikansijat.htm?cs=1179490049
http://web.zone.ee/frick/paikallisijatAUKKOtehtava.htm
http://salpro.salpaus.fi/hotpotatoes/syksy2010/sanatyypit1.htm
http://salpro.salpaus.fi/hotpotatoes/syksy2010/sanatyypit_mista.htm
http://salpro.salpaus.fi/hotpotatoes/syksy2010/sanatyypit_mista.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko1.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko2.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko3.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko4.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko5.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko6.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko7.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko8.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko9.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko10.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko_astevaihtelu11.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko_astevaihtelu12.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko_astevaihtelu13.htm
http://www.kolumbus.fi/raili.lamminmaki/paikansijat_yksikko_astevaihtelu14.htm

11.6.13

Hesarin torstain 13.6. -jutun innoittama kävijä


Yhteen uudenkokoisen Hesarin puoleen sivuun ei mahdu paljoa. Se Oppitori-niminen linkkilista tehty Scoop.it-alustalle ja on täällä. Se on tällä hetkellä mielestäni Suomen kielestä ja kulttuurista parhaiten kertova verkkosivu, koska se sisältää kaikki muut ja paljon muuta. Se on tehty lehden malliseksi verkkoa "kuratoimalla". Siellä aihepiirit löytää tageilla (Filter). Alussa on myös sanapilvi linkkeineen. En ole jaksanut laittaa tageja muihin kuin Oppitori-skuuppeihin.

Oman julkaisun tekeminen on äärimmäisen helppoa, voin suositella sitä myös suomen alkeiden opiskelijoille. Julkaisen myös uutislehteä suomeksi ja maailman ihmellisyyksistä kertovaa Human Interest-julkaisua englanniksi. Sekin on mahdottoman kiinnostava ja näyttää, että englanninkieliset ovat juuri sen löytäneet päätellen kohonneista kävijämääristä. Uutislehdissä voi päästä pitkälle jo tutkimalla otsikkoa ja kuvaa. Mitä otsikko tarkoittaa? Syvemmälle pääsee klikkaamalla esille itse juttu. Ymmärtämistä helpottavat ns. verkon välineet kuten googlettaminen ja pikasanakirjat.

Itse täällä emäblogissa on hyvin paljon suomen kieleen ja kulttuuriin liittyvää materiaalia, sivupalkin linkeissä on vinkkejä. Kokeile vaikka päivän mietelausetta. Lukukausien aikana sivujani ladataan paljon yli 2500 kertaa/vrk, kesällä hieman hiljenee.

Hesarin juttu sai alkunsa, kun toimittaja oli googlettanut mm. vaarin säästövinkit vanhasta blogistani.

Artikkelin kuvassa on menossa bingo. Löysin jostakin ilmaisen ladattavan bingoarpojan, jonka saa nyt täältäkin. Saan paljon materiaalia verkosta, hankin HDMI-johdon, jolla bingoarpojan voi näyttää taulutelevision ruudulla. Samoin voi katsella vaikka iltalehtien otsikoita ja keksiä sieltä puheen- ja keskustelun aihetta. Luonnostelin tänne joitakin mielestäni ikäihmisille sopivia materiaaleja.

Tuolla sivupalkissa on sähköpostiosoitteeni, otan mielelläni positiivisia kommentteja vastaan, negatiivisilla ei ole niin väliä.

Tässä on jutun teksti:

”Eläkkeeni jäi pieneksi, koska jouduin 1990-luvulla työttömäksi. Olin työskennellyt Ruotsissa suomenopettajana, mutta tarvetta ei enää ollut. Muutin takaisin Suomeen, missä työskentelyni jäi katkonaiseksi.
Onneni on se, että töissä ollessani säästin rahastoihin. Säästöjeni ansiosta minun ei tarvitse nyt elää aivan kitsaasti. Minulla on autokin, vaikka en sillä paljon ajelekaan.
Rahani menevät lähinnä asumiseen ja ruokaan. Vaatteita en varmaankaan enää osta. Olen ostanut niitä aikoinaan niin paljon, että ne riittävät loppuelämäkseni. Asun Torniossa, eikä täällä tarvitse ikäihmisen välittää muodista.
Säästäväisyyteni on kodin perintöä. Elin lapsuuttani sodan jälkeen, ja kaikesta tingittiin. Yleensä syötiin keittoja ja perunaa kastikkeella. Herkkuina olivat kiisseli ja puuro.
Tyttäreni ja hänen lapsensa asuvat Keski-Ruotsissa. Sinne matkustelua raha rajoittaa.
Muuten olen taloudelliseen tilanteeseeni tyytyväinen. Ei minulta puutu mitään, paitsi aikaa.
Kiireen aiheuttavat vapaaehtoistyöt ja intellektuaaliset harrastukseni. Kerään esimerkiksi nettiin Oppitori-nimistä linkkilistaa Suomen kulttuurista ja kielestä.”
-
”Yksin asuvakin voi ostaa suuria pakkauksia, kun käyttää pakastinta. Suuren lohen ostaminen tulee halvemmaksi kuin pienten palojen. Kalan voi pilkkoa annospaloiksi, pakastaa ja ottaa tarvittaessa.”
”Luonnon antimet kannattaa hyödyntää. Marjatkin on järkevää pakastaa desilitran pusseissa. Litran pakkaus ei kulu välttämättä kerralla, ja suuri osa sulatetuista marjoista menee hukkaan.”
”Vihannekset ovat kalliita, mutta tietyt juurekset ovat aina edullisia.”
”Jos ostaa esimerkiksi fetajuustoa yrttien ja oliivien kera, maukasta lientä ei kannata heittää pois. Sitä voi käyttää salaateissa ja ruuanlaitossa.”

”Parhaimmillaan harrastuksista on myös hyötyä muille. Käyn vapaaehtoisena ulkoiluttamassa vanhuksia. Autan ihmisiä myös tietokoneasioissa ja pidän senioreiden kerhoa.”

Sanasokkeloita


Etsi sanoja ruudukosta (vieritä alas) 2, 3 4
Piilosanat
Joulunaikaan liittyviä sanoja
Salainen aapinen
10 muuttolintua
Etsi satuhahmoja
Kuvahausta voit löytää vaikka kuinka paljon. Klikkaa käy sivulla.
Laadi itse sanasokkeloita

Oikeinkirjoitusta interaktiivisti alkeistasolla

Iso-vai pieni alkukirjain1, 2 3 4 5 6 710 11 13 (teht. 5) 
Isot alkukirjaimet, välimerkit ja yhdyssanat 1, 2, 3, 4, 5

Välimerkit 1 pilkkutesti
Numeroilmaukset 1
Lyhenteet 1 lyhennetesti

Konsonantit kaksoiskonsonanttisanat teht. 24, teht. 4
Kaksoiskonsonantti1 ja 2 teht. 3-5, 3
Kaksoiskonsonanttitarina, kirjoita 1
Täydennä sanaan k tai kk Täydennä sanaan l tai ll
Täydennä sanaan m tai mm Täydennä sanaan s tai ss
Täydennä sanaan p tai pp konsonantteja ja vokaaleja

Täällä on itse laatimiani hotpotatoes-harjoituksia. Niillä voi harjoitella usein ainakin samassa harjoituksessa:
kokosanana, sana tavutettuna, saneluna ja myös sanat englanniksi ja ruotsiksi. Ehkä liian paljon samassa. Oppija tekee kerrallaan vain yhtä teemaa, ei kaikkia sekaisin.

Interaktiivisuus otsikossa tarkoittaa tietysti sitä, että tehtäviin on leivottu kärsivällinen opettaja mukaan, eli kerrotaan oliko oikein vai väärin, yritä uudestaan, missä meni väärin (joissakin).

Basic English words

comegetgivegokeepletmakeputseemtakebedohavesayseesendmaywill
aboutacrossafteragainstamongatbeforebetweenbydownfrominoffonoverthroughtounderupwith
asforoftillthan
atheallanyeverylittlemuchnoothersomesuchthatthisIheyouwho
andbecausebutorifthoughwhilehowwhenwherewhy
againeverfarforwardherenearnowoutstillthentheretogetherwell
almostenoughevennotonlyquitesoverytomorrowyesterday
northsoutheastwestpleaseyes
Things
accountactadditionadjustmentadvertisementagreementairamountamusementanimalanswerapparatusapprovalargumentartattackattemptattentionattractionauthoritybackbalancebasebehaviorbeliefbirthbitbitebloodblowbodybrassbreadbreathbrotherbuildingburnburstbusinessbuttercanvascarecausechalkchancechangeclothcoalcolorcomfortcommitteecompanycomparisoncompetitionconditionconnectioncontrolcookcoppercopycorkcottoncoughcountrycovercrackcreditcrimecrushcrycurrentcurvedamagedangerdaughterdaydeathdebtdecisiondegreedesigndesiredestructiondetaildevelopmentdigestiondirectiondiscoverydiscussiondiseasedisgustdistancedistributiondivisiondoubtdrinkdrivingdustearthedgeeducationeffectenderroreventexampleexchangeexistenceexpansionexperienceexpertfactfallfamilyfatherfearfeelingfictionfieldfightfireflameflightflowerfoldfoodforceformfriendfrontfruitglassgoldgovernmentgraingrassgripgroupgrowthguideharborharmonyhatehearingheathelphistoryholehopehourhumoriceideaimpulseincreaseindustryinkinsectinstrumentinsuranceinterestinventionironjellyjoinjourneyjudgejumpkickkissknowledgelandlanguagelaughlawleadlearningleatherletterlevelliftlightlimitlinenliquidlistlooklosslovemachinemanmanagermarkmarketmassmealmeasuremeatmeetingmemorymetalmiddlemilkmindmineminutemistmoneymonthmorningmothermotionmountainmovemusicnamenationneednewsnightnoisenotenumberobservationofferoiloperationopinionorderorganizationornamentownerpagepainpaintpaperpartpastepaymentpeacepersonplaceplantplaypleasurepointpoisonpolishporterpositionpowderpowerpriceprintprocessproduceprofitpropertyproseprotestpullpunishmentpurposepushqualityquestionrainrangeraterayreactionreadingreasonrecordregretrelationreligionrepresentativerequestrespectrestrewardrhythmriceriverroadrollroomrubrulerunsaltsandscalescienceseaseatsecretaryselectionselfsenseservantsexshadeshakeshameshocksidesignsilksilversistersizeskysleepslipslopesmashsmellsmilesmokesneezesnowsoapsocietysonsongsortsoundsoupspacestagestartstatementsteamsteelstepstitchstonestopstorystretchstructuresubstancesugarsuggestionsummersupportsurpriseswimsystemtalktastetaxteachingtendencytesttheorythingthoughtthundertimetintoptouchtradetransporttricktroubleturntwistunitusevalueversevesselviewvoicewalkwarwashwastewaterwavewaxwayweatherweekweightwindwinewinterwomanwoodwoolwordworkwoundwritingyear
200 Picturable words
See also Wikipedia:Basic English picture wordlist.
angleantapplearcharmarmybabybagballbandbasinbasketbathbedbeebellberrybirdbladeboardboatbonebookbootbottleboxboybrainbrakebranchbrickbridgebrushbucketbulbbuttoncakecameracardcartcarriagecatchaincheesechestchinchurchcircleclockcloudcoatcollarcombcordcowcupcurtaincushiondogdoordraindrawerdressdropeareggengineeyefacefarmfeatherfingerfishflagfloorflyfootforkfowlframegardengirlglovegoatgunhairhammerhandhatheadhearthookhornhorsehospitalhouseislandjewelkettlekeykneeknifeknotleafleglibrarylineliplockmapmatchmonkeymoonmouthmusclenailneckneedlenervenetnosenutofficeorangeovenparcelpenpencilpicturepigpinpipeplaneplateplough/plowpocketpotpotatoprisonpumprailratreceiptringrodroofrootsailschoolscissorsscrewseedsheepshelfshipshirtshoeskinskirtsnakesockspadespongespoonspringsquarestampstarstationstemstickstockingstomachstorestreetsuntabletailthreadthroatthumbtickettoetonguetoothtowntraintraytreetrousersumbrellawallwatchwheelwhipwhistlewindowwingwireworm
Qualities
100 General
ableacidangryautomaticbeautifulblackboilingbrightbrokenbrowncheapchemicalchiefcleanclearcommoncomplexconsciouscutdeepdependentearlyelasticelectricequalfatfertilefirstfixedflatfreefrequentfullgeneralgoodgreatgrey/grayhanginghappyhardhealthyhighhollowimportantkindlikelivinglongmalemarriedmaterialmedicalmilitarynaturalnecessarynewnormalopenparallelpastphysicalpoliticalpoorpossiblepresentprivateprobablequickquietreadyredregularresponsiblerightroundsamesecondseparateserioussharpsmoothstickystiffstraightstrongsuddensweettallthicktighttiredtrueviolentwaitingwarmwetwidewiseyellowyoung
50 Opposites
awakebadbentbitterbluecertaincoldcompletecrueldarkdeaddeardelicatedifferentdirtydryfalsefeeblefemalefoolishfuturegreenilllastlateleftlooseloudlowmixednarrowoldoppositepublicroughsadsafesecretshortshutsimpleslowsmallsoftsolidspecialstrangethinwhitewrong