21.10.10

Laskin ja aritmetiikan sanat ja lauseetTässä on yksinkertainen laskin, jota ajettelin voivan käyttää aritmetiikan sanojen oppimisessa ja lauseiden tekemisessä. Kun kerrotaan, mitä tehtiin, on luontevaa käyttää imperfektiä.

Esimerkkejä:

Laske yhteen luvut a ja b
Mikä on a:n, b:n ja c:n summa
Laske a:n ja b:n erotus
Mikä on a:n ja b:n tulo
Kerro a ja b keskenään
Paljonko on a kertaa b, a x b...
Mikä on a:n ja b:n osamäärä
Paljonko on a jaettuna b:llä, a/b
Paljonko on a+b jaettuna c:llä...(laskujärjestys ja sulkujen merkitys)
Montako prosenttia (%) a on b:stä
Paljonko on n % a:sta
A kasvaa/vähenee a %:lla, paljonko se silloin on

Kirjainten sijalle asetetaan kulloinkin sopivat luvut, kuten ainakin algebrassa. Toinen voi kuulustella.
Pitäisi vastata täydellisellä lauseella. Sen voisi myös kirjoittaa. Laskimella voi laskea. Saattaa syntyä mielenkiintoisia keskusteluja siitä miten prosentit lasketaan. Homma ei ole hanskassa kaikilla suomalaisillakaan. Esim. Marimekon Armi Ratia ei ymmärtänyt prosenttilaskua eikä osannut kertotaulua. Jos haluaa tarkistaa vastaukset esim. täällä, siellä on prosenttilaskuri. Täällä on toinen. Matematiikka on mitä suurimmassa määrin kieltä.

Mitä muita sanoja voisi olla? Sekamelskassa: Ainakin mitä tarkoittaa ynnä ja ynnätä, ehkä myös pois. On yhtä kuin. Laskento, matikka, lisätä, vähentää, alekkain, plus, miinus, osamäärä, murtoluku, yhteenlasku, vähennyslasku, jakolasku, jakokulma, kertotaulu, asteriski eli *, kertolasku... plus-, miinus, kerto- ja jakomerkki...vastaus, jakojäännös, kokonaisosa, lisääntyä, vähentyä, kasvaa, moninkertaistua, kaksinkertaistua, puolittua, n:s osa... jakaja, jaettava, kertoja, kerrottava, tulontekijät, pienin yhteinen tekijä, osoittaja, nimittäjä...perusluku, järjestysluku, desimaaliluku, desimaalipilkku ja -piste, kymmenesosa, sadasosa, tuhannesosa, laventaa, supistaa, tehdä samannimisiksi... parillinen/pariton luku, numero, negatiivinen luku, lukusuora, itseisarvo, vastaluku, etumerkki...Sitten tietysti kaikki "korkeampi matematiikka" kuten yhtälö, tuntematon tekijä, neliöjuuri, potenssi, toisen asteen yhtälö...todennäköisyys, sattumanvaraisuus...Matematiikka on kansainvälinen kieli, sitä voi käyttää tartuntapintana suomen opiskelussa.

Googlen hakukentässä voi laskea. Siinä on se hyvä puoli, että laskualgoritmi näkyy. Valuuttalaskin saattaa olla hyödyllinen myös. Raha- ja valuuttasanat...

1 kommentti:

maalainen kirjoitti...

Yes it is. But how can you know, because it´s in Finnish. You cannot trust in Google Translation.