3.3.16

Arvauksia

http://1.bp.blogspot.com/_LyZZaG7R3Go/TBqt8pnyOMI/AAAAAAAAA7Y/u0FLuSt357w/s320/iso_kysymysmerkki.gif
Mietin mitä voisi olla lisää tietokoneen ja netin avulla toteutettavia arvauksia, joista voisi kehittää lauseita. Muistan opettaja-ajoiltani, kun laitoin ala-astelaisia mittaamaan asioita. He saivat pitää protokollaa, arvioivat ensin esim. esineen pituuden, leveyden, korkeuden, paksuuden, mitä sanoja he kayttivätkin ja sitten mittasivat ja lopulta laskivat paljonko erehtyivät. Samoin oli esineiden painon ja massan kanssa. Miksei tätä voisi käyttää aikuistenkin kanssa. Tulisivat ainakin tutuiksi nuo tummennetut sanat, voisi käyttää esineiden nimiä, arvioida, arvata, luulla, otaksua, olettaa, erehtyä, preesensissä ja imperfektissä. Tulisi adjektiivit suuri, pitkä, leveä...positiivissa ja komparatiivissa, ja jos on kahta useampi esine, superlatiivissa.

Voisi laittaa mitä tahansa sanoja Googlen hakuun ja yrittää arvioida suuruusluokan, kuinka monta osumaa Google antaa ja sitten kokeilla: Sanojen kilpailu. Siinä tulisi lisäksi käsitteitä kuten enemmän, osumien luku ja määrä, suunnilleen, suurin piirtein, noin, tuhat, satatuhatta, miljoona... voittaja, häviäjä, kilpailu...Olen ehkä törmännyt sivuun, jossa on kaksi Googlen hakukonetta juuri tällaista hakusanojen kilpailua varten, voi ne toteuttaa kahdessa eri välilehdessäkin. Sanat voisivat olla myös frekvenssisanastosta, johon sitten voi verrata. Voi myös hakea kuvahaulla. Tulee ainakin sanojen merkitys selville. Voi opetella käyttämään sanoja lauseissa. Tietysti voi tehdä samat vertailut soveltaen kuten edellisessä kappaleessa.

Muistan tavanneeni pelin, jossa tuli paikkakuntia maailmalla ja piti heittää tikkaa siihen paikkaan maailmankartassa, missä arveli paikan sijaitsevan. Peli ilmoitti arvioidun ja oikean paikan etäisyyden. Siitä voisi tehdä lauseita taas. Tulisi maiden ja maanosien nimiä. En löytänyt sitä, mitä tarkoitin, mutta täällä on ehkä vielä parempi: pelin voi tehdä itsekin. Vähän alempana ohjepelissä voi pysäyttää ja vähän miettiä.

En tiedä onko selaimissa mahdollisuus laskea sivulla esiintyvien sanojen, merkkien tai rivien määrää kuten on wordissa. Siihen on ainakin työkalu Text Mechanicissa, johon voi syöttää tekstimassan. Sitä voisi käyttää arvauspelinä. Taas arvioidaan ja lasketaan sitten ero ja tehdään lauseita, tulee taas ehkä uusia sanoja aktiiviseen sanavarastoon. Voi ottaa mielenkiintoisen tekstikappaleen ja lukea se ja selvittää, mitä siinä sanotaan.

Netissä voisi olla peli, en ole toistaiseksi löytänyt, missä arvuuteltaisiin kuvissa esiintyvien esineiden tai ihmisten korkeuksia ja pituuksia ja sitten verrattaisiin todellisuuteen, mielestäni ihan hyvä peli-idea. On  peli olemassa, jossa arvataan paikkakuntien sijainteja Suomessa. Voisi arvata, missä päin Suomea ne sijaitsevat ennenkuin katsoo. Se on vähän huono siinä mielessä, kun siinä on aikarajoitus.

Ei kommentteja: