3.8.16

Suomen presidentit


Suomen presidentti ei ole ollut vain edustuksellinen hahmo Suomen historiassa. Hän on todella johtanut maata. Kekkosen varjo lankeaa instituution ylle, sekä hyvässä että pahassa. Hän oli presidenttinä neljännesvuosisadan. Keski-ikäiset pystyvät hyvin muistamaankin hänen jylhän tyylikkään hahmonsa. Hän herätti ihailua ja olimme kaikki hänen politiikkansa takana. Sen päälinja oli YYA, Ystävyys ja Yhteistyö suuren naapurin kanssa, joka oli kohdellut meitä niin pahoin.

Luin vasta erään tutkijan kirjan Kekkosesta anglosaksisesta maailmasta käsin. Se kertoi toisenlaisesta Kekkosesta, ei sellaisesta johon meidät johdateltiin tuon neljännesvuosisadan aikana.

Myöhemmin se politiikka on osoittautunut monivivahteisemmaksi ja ikääntyneen presidentin maine on jälkikäteen kärsinyt. Jotkut tutkijat ovat uskaltaneet nimittää häntä jopa Neuvostoliiton agentiksi ja suomettumisesta ja rähmällään olosta on tullut yleisesti hyväksytty termi. Kekkosen aikaan kiistimme yhtenä miehenä kaikki tällaiset vihjailut.

Kekkosen jälkeen presidentti-instituutio ei ole enää sama. Koivisto oli myös isokokoinen, kunnioitusta herättävä ja suosittu, mutta hän ei enää samalla tavalla osallistunut sisäpolitiikkaan kuin edeltäjänsä. Ahtisaaren aikana presidentin hahmo maallistui entisestään; hänestä tehtiin jopa naurettava pelle. Ahtisaarelle Nobelin palkinto on tuonut arvostusta takaisin.

Nykyisellä presidentillä ei ole enää juuri valtaa ja tulevaisuudessa rippeetkin aiotaan riisua. Presidentistä tulee edustuksellinen hahmo. Kansan silmissä presidentillä on yhä symboliarvoa. Itse ehdokkaat puhuvat arvojohtajuudesta mielellään. Lakiteksti on lakien tapaan epämääräinen. Nykyinen presidentti ei enää kuulu suurmies-sarjaan ja tuskinpa tulevatkaan. Se ei johdu nykyisten presidenttien heikommista ominaisuuksista vaan aika on muuttunut; sankareita ei juuri enää ole muutenkaan. Media pääsee nykyään tarkastelemaan julkisuuden henkilöitä, tiedotusilmasto on erilainen kuin aikaisempien presidenttien aikaan.

Paasikivi oli vielä Kekkostakin jyrympi ja arvostetumpi uuden ulkopolitiikan luojana ja maan sopeuttajana sodan jälkeiseen elämään. Hänen edeltäjänsä Mannerheim valittiin kuitenkin suurimmaksi suomalaiseksi. Hänkin on yhä kiinnostava, hänestä tehdään jopa kallis elokuva lähiaikona. Ryti oli myös suurmiessarjaa, koska hän oli sodan aikana presidenttinä ja hänet tuomittiin sotasyyllisenä kuritushuoneeseen; katsottiin että hän uhrasi itsensä maan puolesta.

Kaikista presidenteistä on kirjoitettu hienoja elämänkertoja ja heistä on paljon materiaalia netissä. He ja heidän puolisonsa, maan äidit, merkitsivät paljon historian eri vaiheissa.

Linkkejä/skuuppeja presidenteistä ja heidän puolisoistaan - laaja

Kirjoitin jutun Urho Kekkosesta ja 100 helppoa tietokilpailukysymystä.

Urho Kekkosen maailma - laaja

Helppoja human interest-kysymyksiä presidenteistä

Presidenttien kuvat erikseen, voi leikkiä tunnistusleikkiä, linkit elämänkertoihin

Presidenttien muotokuvat Valtioneuvoston sivuilla

Presidentin itsenäisyysvastaanotto

Niinistön viralliset sivut

Kuvia Niinistön kaudelta

Presidentit, Yle Uutiset, kuvanäyttely

Ylen toinen presidenttisivu

Suomen tasavallan presidentti, wikipedia

Suomen presidentit wikipediassa

Tietoja Suomen presidenteistä

Presidenttien puolisot, Elävä arkisto

Luettelo Suomen presidenttien perheistä

Tasavallan presidentti, Suomen poliittinen järjestelmä, verkkokirja

Suomen tasavallan presidentti, presidentin kanslian pitämät sivut. Sieltä löytyy mm. kuvamateriaalia presidentin virka-asunnoista, tietoja ja linkkejä edellisistä presidenteistä.

Itsenäinen Suomi ja Suomen presidentit, selkokieli ja ääniselostus

Presidenttien kuvat

Vastausten maailma, presidentit

Valtikka, Allianssi-järjestön sivut, jossa on käsitelty mm. valtaa Suomessa, myös presidentin vaaleja

Tältä näyttää presidentin linnassa

Tamminiemi

Kekkonen Elävässä arkistossa

Presidenttien lemmikit, Elävä arkisto

Papunetin selkokielinen presidenttiartikkeli. Jokaisesta presidentistä on robottiäänellä luettu lyhyt selostus tekstin yhteydessä.

Ei kommentteja: